A szegedi és szentesi egyházközségek hírei (2004 január-április)

2004. január 18-25. között, a keresztény egységhét keretében két alkalommal volt ortodox szolgálat Szeged városában, kórusének ill. igehirdetés formájában: január 18-án vasárnap, a szegedi keresztény egységhét nyitó estéjén a Kálvin téri ún. „kakasos” templomban és 23-án, pénteken az alsóvárosi Havasboldogasszony ferences templomban. Az egységhét vasárnap este közös vacsorával zárult, melynek házigazdája Kondé Lajos, a szegedi dóm plébánosa volt.

2004. február 16-án került sor a nemrég elhunyt kiváló ortodox teológus és bizantinológus, J. Meyendorff „Krisztus az ortodox teológiában” c. könyvének (Odigitria-Osiris, Bp, 2003) bemutatására a szegedi alsóvárosi ferences közösség előadótermében.

2004. március 13-án, szombaton „lelki nap” volt, ugyancsak az alsóvárosi Havasboldogasszony ferences templomban, melyen Imrényi Tibor lelkész tartott előadást „A Nagyböjt spiritualitása a keleti keresztény hagyományban” címmel. A „lelki nap” tartalmas böjti elmélyülést kínált a résztvevők számára: istentiszteleteket, előadásokat, gyóntatást és egyéni lelki tanácsadást.

Április 4-11. között a szegedi viszonyokhoz képest szép számmal vettek részt elsősorban görög, orosz, de ukrán, sőt grúz hívők is a nagyheti szertartásokon. A legtöbben Nagypéntek este a Sírbetételi szertartásra és Nagyszombat éjjel a Feltámadásra jöttek el. Számos hívő vett részt a Húsvét Vasárnapi Szent Liturgián is. Ezután után került sor a böjt szokásos, közös megtörésére az egyházközség hittan- és közösségi termében. Szinte mindenki készített valamit a húsvéti asztalra, melynek „első fogásai” a megszentelt ételek, a hagyományos kalács és a pászka, valamint a húsvéti tojás volt. A Húsvét Vasárnapi evangélium, a sokévi hagyomány alapján, három nyelven, magyarul, görögül és szlávul került felolvasásra és a húsvéti ünnepi himnuszok is három nyelven szólaltak meg.

2004. január 22-én, csütörtökön, a keresztény egységhét keretében, a szentesi „felsőpárti” református templomba gyűltek össze istentiszteletre a szentesi keresztény egyházak papjai és hívei, melynek keretében Imrényi Tibor lelkész tartott elmélkedést.

2004. április 19-én, hétfőn, a Fényes Hét után került sor a hagyományos húsvéti halotti emlékszertartásra az elhunyt hozzátartozók lelki nyugalmáért a szentesi ortodox temető kápolnájában, valamint a sírok megszentelésére. A szolgálatot Imrényi Tibor megbízott szentesi lelkész végezte.

Imrényi Tibor protoierej