Május 13-án került sor a XI. század közepétől a Balaton partján, a Bencsés Apátság közelében szolgálatot teljesítő orosz szerzetesek emlékére állított emléktábla felavatására és felszentelésére

Az emléktáblát az orosz fél kezdeményezésére állították fel a Tihany-hegyen, az Orosz-kőnek nevezett helyen, a Kijev-Pechersk Lavra szerzetesei által létrehozott barlang közelében, akik elkísérték Anasztászia hercegnőt, Bölcs Jaroszláv leányát, aki I. András magyar király felesége lett. A XIV. század közepéig ez a szkíta ortodox szerzetesek lakhelye volt, akiket a Tihanyi bencés szerzetesek ma is tisztelnek.

Ilarion budapesti és magyarországi metropolita az emléktábla felszentelésének szertartását végezte.

A szertartást megnyitva Jeromos apát Ferenc pápa szavait idézte, aki Magyarországot “a hidak országának” nevezte, és reményét fejezte ki, hogy a mai esemény egy újabb híd lesz, amely összeköti Magyarországot a Kelettel.

Evgeny Sztanyiszlavov Nagykövet: “Az emléktábla mindannyiunkat emlékeztetni fog arra, milyen mély történelmi gyökerei vannak az országaink közötti kapcsolatoknak, valamint tanúskodik népeink elkötelezettségéről a világvallások közös hagyományos értékei iránt”.

Ilarion metropolita megjegyezte, hogy most azon a helyen vagyunk, ahol az óorosz szerzetesek éltek és dolgoztak, ahol az egész magyar földért imádkoztak. Ez a hely az Ősi Oroszország és a Magyar Királyság közötti évszázados kapcsolatok szimbóluma. Hálája jeléül Evgeny Sztanyiszlavov Nagykövet és Ilarion metropolita az apátságnak Szent István, Magyarország első királyának egy ikonját adományozta, amelyet a XVII. századi moszkvai ikonok stílusában készítettek.

Az ünnepségen és az azt követő fogadáson az Apátságban részt vettek Miniszterelnökség képviselői, az orosz és magyar média, a budapesti és pécsi egyetemek orosz központjainak munkatársai, történészek, a Szocsi ifjúsági fesztivál magyar csapatának vezetője, valamint honfitársai és az orosz Nagykövetség munkatársai.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük