Lezajlott egyházmegyénk IV. Ifjúsági Találkozója

Hilarion Bécsi és Ausztriai püspök, egyházmegyénk kormányzó főpapja áldásával október 23. és 26. között került sor Nyíregyházán a IV. Magyar Ortodox Ifjúsági Találkozóra, amelynek mottójául a szervezők Szent Pál apostol szavait választották a 2. Korinthusi levélből: „ Krisztusért járva követségben, mintha Isten kérne általunk: Krisztusért kérünk, béküljetek meg az Istennel!” (2Kor 5,20).

A találkozó helyszíne a nyíregyházi Szent György nagyvértanú ortodox parochia volt, ahol a résztvevők Szabó Efrém szerzetespap, parochus atyának és az egyházközség lelkes híveinek köszönhetően nagyon jó körülmények között, imádságos, testvéri légkörben tölthették el ezeket a lélekemelő napokat.

A programok mindennap közös reggeli imádsággal és Imrényi Zsófia vezetésével énektanulással kezdődtek. Az október 23-i délutáni érkezés és az este tartott Parakliszisz (Könyörgés Isten Szentséges Szülőjéhez) után a résztvevőket másnap három érdekes előadás várta. Délelőtt Káplán Pavle lelkész atya, lórévi parochus (Budai Szerb Ortodox Egyházmegye) beszélt a gyereknevelésről és a gyerekek vallásos oktatásáról (Pavle atya évek óta működik aktív hitoktatóként a budapesti Szerb Általános Iskolában és Gimnáziumban), majd az ebédet követően Budai Rita franciaországi ortodox kolostorokról szóló előadását hallgathatták meg a résztvevők. Este a fiatalok Imrényi Tibor protoierej atyával beszélgethettek arról, hogy mit tanít a Biblia a házasságról. Aznap még egy örömteli meglepetés várta a híveket: a kora délutáni órákban egyházmegyéjének szerzetesei és szerzetesnővérei kíséretében felkereste a találkozót Sofronie gyulai püspök atya is, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye főpásztora.

Szombaton, október 25-én délelőtt Tóth Péter a „ Mit tanítanak az egyházatyák a gyereknevelésről?” c. előadása keretében Aranyszájú Szt. János egyik pedagógiai tartalmú szövegével ismertette meg a hallgatóságot. Délután a csapat kötetlen, baráti beszélgetéssel töltötte az időt, majd részt vett a vecsernyén és az utána rendezett diavetítéses élménybeszámolón. A lelki tapasztalatokban gazdag három napot az október 26-i vasárnapi Szent Liturgia és a búcsúzást jelentő ünnepi ebéd zárta.